top of page
Søk
  • Naprapat Joakim Marthinsen

Tennisalbue uten tennisrekkert!

Oppdatert: 28. sep. 2020


Det vanligste stedet for smerte i albuen er på utsiden. Er du mellom 30 og 60 år, og opplever denne type smerte, er sjansen stor for at du har pådratt deg en såkalt ”tennisalbue”. Til tross for uttrykket ”tennisalbue” forekommer tilstanden oftere hos ikke-tennisspillere enn hos de som spiller tennis.

Hvorfor smerte i albuen?

Tennisalbue oppstår ofte i aktiviteter der man repetitivt griper tak i noe og/eller håndleddet bøyes oppover(ekstenderes). Vanlige idretter det forekommer i er tennis, squash og badminton, men ses frekvent i yrker der man for eksempel legger tepper/gulv, jobber med saging eller mye skriving på datamaskin.

Smertene som oppstår kommer ofte smygende over tid, men det kan også oppstå akutt. Ofte kan nylig endring av treningsvaner, teknikk eller sportsutstyr være en utløsende faktor. Smertene er et resultat av tendinopati. Tendinopati er et syndrom som innebærer senesmerte, lokal ømhet og hovenhet som sammen eller hver for seg påvirker senens prestasjon/funksjon.

Hvordan vet jeg om jeg har ”tennisalbue”?

Typiske symptom:

  • Tennisalbue gjør vanligvis vondt når man griper tak i noe med hånden eller bøyer håndleddet oppover(i ekstensjon).

  • Lokal smerte på utsiden av albuen.

  • Smerte ved berøring/palpasjon ved seners feste på utsiden av albuen.

Ved langvarig smerte:

Tennisalbue diagnostiseres som regel enkelt ved hjelp av kliniske tester, men ved langvarig smerte kan det være lurt å undersøkes med røntgen og/eller ultralyd.

Rehabiliterende øvelser:

Jeg anbefaler en gradvis økning av belastning i rehabiliteringen for å øke styrken og utholdenheten, normalisere fleksibiliteten i underarmen og forbedre koordinasjonen.

Slik gjør du:

Rehabiliterende øvelse for tennisalbue + Koordinasjons øvelse med pinne/kosteskaft:

Øvelse 1:

Hold en veldig lett manual/kosteskaft og legg håndleddet og underarmen mot en bordkant. Det kan være lurt å legge noe mykt under håndleddet som for eksempel et håndkle. Løft håndleddet opp, og beveg hånden veldig rolig og kontrollert ned mot gulvet. Videre kan du løfte opp igjen til startposisjonen for så å gjenta bevegelsen ned mot gulvet. Utfør 3 x 10 repetisjoner , 3 ganger/uke.

Øvelse 2: Koordinasjons øvelse med pinne/kosteskaft:

Hold på et kosteskaft. Roter fra ene siden til den andre. Når du har gjort det kan du rotere tilbake til startposisjonen. Gjør 3 x 10 repetisjoner, 3-5 ganger/uke.

Tøying av ekstensormuskulatur på underarmen + Selvmassasje:

1. Tøying av ekstensormuskulatur på underarmen: Hold høyre armen helt utstrakt og litt rotert som på bildet. Bruk andre hånden til å trekke høyre hånden oppover mot taket. Hold posisjonen i 30 sek og slapp deretter av i 5 sekund. Gjenta dette 3 ganger. Dette kan gjøres daglig.

2. Selvmassasje:

Finn et ømt punkt i muskulaturen på utsiden av albuen. Fikser muskelen med tummelen og beveg håndleddet opp og ned samtidig. Dette kan gjøre vondt, men vil mest sannsynlig føles mykere og bedre etter noen repetisjoner. Når du har beveget håndleddet opp og ned 10 ganger kan du finne et nytt punkt og gjøre det samme der. Øvelsen kan gjøres daglig.


209 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page