top of page
Søk
  • Naprapat Joakim Marthinsen

Bli kvitt smerten under hælen!

Oppdatert: 19. jul. 2022

Den vanligste årsaken til smerter i under hæl er plantar fasciopati / fasciitt, ​​ofte feilaktig referert til som hælspore. Plantar fasciopati er en overbelastnings- tilstand på plantarfascien(senelignende bindevev under foten) og festet til hælbeinet(calcaneus).


Smerten fra plantar fasciopati er vanligvis av snikende debut, mens skader på fettputene kan oppstå enten som et resultat av en enkelt traumatisk episode (hopping fra en høyde på hælen) eller fra gjentatt hælbelastning (hardt underlag med utilstrekkelig hælstøtte). Plantar fasciopatisk smerte er typisk verre om morgenen, forbedres gradvis utover dagen i begynnelsen og forverres ved å stå over lengre tid.


Det er viktig å minimere aktiviteter som provoserer/forverrer smerten:

- Ikke begynn å løpe før hælen har vært smertefri i 4 uker og du kan gå 10km uten smerte under gåturen og morgenen etter.

- Hvis kleskoden på jobb sier at du må bruke dressko/pensko, bør du vurdere å bruke en myk silikon gel hælpute for avlasnting/støtdemping.

- Når du prøver deg på å starte med aktiviteter igjen(som belaster hælen) bør du være forsiktig, og øke belastningen gradvis.

- Det kan være lurt bruke sko som gir god demping og støtte for hele foten.


Det finnes mange øvelser som kan være gunstige for å bedre tilstanden.

Disse øvelsene kan være en fin begynnelse:

Stivhet i leggmuskulaturen kan påvirke området under foten via akillessenen og hælbeinet. Her ser du tøying av plantar fascien(under foten), gastrocnemius(ytterste muskelen bak på leggen som består av to muskelbuker) og soleus(flat muskel som ligger innenfor/under gastrocnemius. I videoen under er det høyre beinet som tøyes.

I neste video vises selvmassasje under foten med tennisball/pinne.Se flere øvelser på facebooksiden:

334 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page